Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 409 51 43

Blog | Kültéributorok.hu

Mindent a rattan kerti székről és az ápolásáról

2022.05.26 10:43
Mindent a rattan kerti székről és az ápolásáról

A kerti bútorok vásárlása során sokszor nem igazán tudjuk, hogy melyik lenne a legjobb választás. Pedig van egy alapvető anyag és akár szett, amely talán mindenki számára jó megoldást jelenhet, ez pedig a rattan kerti szék és asztal. A rattan egy olyan változat, ami minden stílusba beilleszthető, tartós, minőségi, nem utolsó sorban jól bírja az időjárási viszontagságokat.

A rattan kerti székek és egyéb bútorok tehát nyugodtan kint maradhatnak éjszakára, esőben, szélben, napsütésben, hiszen semmi bajuk nem lesz. Lássuk, hogy mit érdemes tudni róluk!

Milyen különbségek vannak a polyrattan és a valódi rattan között?

Polyrattannal szinte már mindenki találkozhatott, hiszen legtöbbször ebből készülnek a kültéri bútorok. A különbség azonban a kettő között az, hogy míg a valódi rattan igazi vesszőkből készül, addig az olcsóbbik változat csak műanyag utánzatból kerül kialakításra. 

Ez azonban közel sem von le egyik és másik értékéből sem. A műrattan kerti székek és bútorok ugyanis a legjobb megoldások abban az esetben, ha tartós, könnyen ápolható berendezéseket keresünk az udvarra. 

Utóbbi kétségkívül jobban bírja, sokkal tartósabb, aminek az oka a műanyag. Mivel szinte egyáltalán nincs szükség az odafigyelésre és az ápolásra, így népszerűbbnek számítanak még a webáruházunk kínálatában is. Nem véletlen tehát, hogy egyre elterjedtebbek, és egyre többen keresik ezeket a típusokat, hiszen időtállóak, kialakításuknak köszönhetően pedig bármely otthonba beilleszthetőek. 

Alternatív kerti bútorok

Nem véletlen tehát, hogy a műanyag rattan bútorok alternatívák lettek, hiszen a fának és a fémnek ápolásra van szüksége, míg például egy rattan kerti széknél erre nem kell időt szánni. Amikor felmerül a polyrattan, akkor az egyfajta alternatív megoldás, hogy a kerthelyiségeket, a teraszt berendezzük. 

Az időtállóság kérdése kapcsán fontos megemlítenünk, hogy például a John műrattan kerti szék jól bírja a napsugárzást és az esőt egyaránt. Nem jelent számára problémát a nedvesség, hiszen ebben az anyagban nem tesz kárt a csapadék. 

Természetesen nem túl optimális, ha télre a havazás időszakára vagy a nagy áprilisi esőzések során kint hagyjuk, de egy-egy nyári zápor nem fog neki ártani. Nem kell tehát két hónap után új berendezés után néznünk, hiszen ezek igazán jól bírják a megpróbáltatásokat. 

A rattan kerti székek ápolása

Ahogy minden bútornak, úgy a rattan kerti székeknek is szükségük van némi karbantartásra, azonban ebben az esetben jóval kisebb időráfordítással kell számolni. Ezeket a modelleket a legjobban a semleges hatású mosószerekkel lehet tisztítani. Könnyedén megszabadulhatunk a lerakódott szennyeződésektől és a portól, csak egy alapos kefélést igényelnek. Végezetül jöhet egy átöblítés, így a bútor ismét új fényében tündökölhet. 

A tisztításhoz nyugodtan lehet használni magasnyomású vízsugarat, azonban a mosás után ekkor is fontos, hogy alaposan letöröljük a nagyobb vízmennyiséget. Ez megakadályozza majd abban, hogy a por ismét lerakódjon rajta. Bár a műanyag rattan székek kialakítása pont olyan, hogy jól elvezeti a vizet, azért biztos, ami biztos alapon nem árt óvatosnak lenni!

Némelyik típus párnákkal, kárpitokkal is fel vannak szerelve, így néha ezeket sem árt megtisztítani. A legtöbbször azonban ez megoldható a mosógép segítségével, így egy hagyományos ápolás bőven elegendő lesz a kiegészítők számára. 

Fontos azonban, hogy ezeket a kellékeket minden esetben más tisztítási eljárással kezeljük, hiszen nem mindegyiknél megengedett minden megoldás. Összességében azonban nem igényelnek nagy odafigyelést, sem az ápolásuk, sem pedig a tárolásuk.