Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 409 51 43

Blog | Kültéributorok.hu

Tippek a kerti bútor téliesítéséhez és használatához

2022.11.03 11:00
Tippek a kerti bútor téliesítéséhez és használatához

A nappalok egyre rövidebbek, a hideg hónapok pedig egyre közelednek. A nyári ruhatárunkat már lecseréltük, és már az első bögre forró teánkat is biztosan megittuk, de mi a helyzet a kerti bútorokkal? Hogyan készítjük fel őket a hőmérséklet változásra? Mit jelent a téliesítés a kerti bútor esetében?

Az olyan időjárási hatások, mint a nedvesség (hó, eső, reggeli harmat), a fagy és a hőmérséklet ingadozás gyakran kedvez a rozsdának és a penésznek. Az, hogy a kerti bútoroknak vagy terasz bútoroknak mennyire van szükségük védelemre és ápolásra az őszi és téli időszakban, nagyban függ az anyagiaktól.

A kerti bútorok felkészítése a hideg időjárásra elengedhetetlen lépés minden gondos otthoni kertész számára. A bútor megóvása érdekében ezért téliesíteni kell a környezetet (például takarófóliával, ponyvával) és a bútorokat (tisztítás, olajozás).

Minden bútor téliesítésének a legelső lépése, hogy megtisztítjuk azokat, így megóvjuk őket a burjánzó szennyeződés telepektől és a penésztől!

Fa kerti bútor:

A fából készült kerti bútorokon a hőmérséklet ingadozás miatt repedések keletkezhetnek, és a nedvesség miatt penész jelenthet meg rajtuk.

A kerti szabadtéri élet nem csak a nyárról szól. Ha a hideg őszi napokon egy vastag takaró és egy forró tea társaságában is szívesen élveznénk a kertünket és a fa bútorainkat, úgy kövesd ezeket a lépéseket! A fa bútor karbantartása nem bonyolult feladat:

  • szappanos vízzel távolítsd el a szennyeződéseket a bútorról, majd hagyd megszáradni
  • csiszolópapírral óvatosan csiszold le a bútort, hogy felkészüljön az olajozásra
  • a fa típusától függően használhatsz lenmagolajat vagy barkácsboltokban kapható speciális olajat (a teakfa, az eukaliptusz és a trópusi fák olajozása fölösleges, mivel ezek magas olajtartalmú fák, így védettek az időjárás viszontagságaitól)

Válassz teak fából és alumíniumból készült kerti garnitúrát, aminek nem fáradalmas a karbantartása!

Tipp: ha a bútor télen kifakul, vagy karcolódik, tavasszal is csiszold és fújd le festékszóróval!

Műanyag kerti bútor:

Bár a műanyagból készült bútorok nem rozsdásodnak, a hidegben megrepedhetnek, így könnyen szennyeződés csapdává válnak. Ezenkívül a színük is kifakulhat, így ajánlott a téli időszakban eltenni őket.

 

Műrattan kerti bútor:

A műrattan a természetes rattanhoz és a legtöbb anyaghoz képest másképp viselkedik nedves körülmények között és hőmérséklet ingadozás esetén is. Mivel ez az anyag ellenállóbb és víztaszítóbb, nyugodtan áttelelhet a kertben. Hátránya, hogy gyorsan kifakulhat, ha UV-sugárzásnak van kitéve.

Vízálló, időjárásálló minőségi kerti kanapét keresel, amit ősszel is nyugodtan használhatsz?

 

Fém kerti bútor:

A rozsdamentes acél, alumínium vagy bevonatos fém esetében általában nem áll fenn a rozsdásodás veszélye, kint maradhat télen is. A lakkozott fémeket tavasszal tanácsos újra lakkozni.

 

Olyan kopásálló, négyrészes fém kerti garnitúrára van szükséged, ami szövet párnával és anélkül is kényelmes?

 

Egyéb anyagok:

A párnákon a páratartalom és a vízfelhalmozódás penészfoltokat okozhat. Javasoljuk, hogy a nyár végeztével mosd ki őket, és száradás után tárold beltéren ezeket a darabokat.

+1 tipp a kinti tároláshoz:

Az, hogy a kerti bútorokat le kell-e fedni a védelem érdekében, továbbra is heves vita tárgya. A védőburkolat mellett szól, hogy a bútor eső- és UV védett lesz. Problémás azonban, hogy a takaró alatt nem szellőzik megfelelően a bútor, amiatt a levegő páratartalma megemelkedik – ez pedig penészfoltokhoz vezethet.

Ha a bútorokat kint szeretnéd hagyni, gondoskodj arról, hogy jól védve legyenek a földtől. Erre a célra alkalmas, ha egy ponyvát helyezel a bútor alá.

Jó áron szeretnél hozzájutni a kerti bútorokhoz? Ne hagyd ki az akcióinkat!