Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 409 51 43

Blog | Kültéributorok.hu

A téli kert titkai – tippek és tanácsok kertészektől

2022.12.09 14:30
A téli kert titkai – tippek és tanácsok kertészektől

A kertek minden évszakban lelkiismeretes gondozást igényelnek, és ez télen sincs másképp. Rengeteg feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy a kertünk túlélje a telet és a tavaszt egészséges növényekkel, karbantartott bútorokkal és csicsergő madárvilággal köszöntsük. A téli kert előkészítése izgalmas feladat lehet az egész család számára, így a kicsik és a nagyok is szórakozva elfoglalhatják magukat. De mi milyen lépései vannak ennek a téli procedúrának?

Akár egy nagy projektbe kezdenél, vagy akár csak egy kis téli színt szeretnél a kertedbe vinni és megóvni a meglévő növényeket, íme néhány téli kertépítési ötlet, amelyek segítenek a kert téli megalkotásában!

Korábbi cikkünk: Tippek a kerti bútor téliesítéséhez és használatához

Nincs téli kert kertészkedés nélkül

A szomorú téli színek ellen könnyen védekezhetsz: színes cserepekkel és télen virágzó növényekkel, például ciklámennel vagy árvácskával. Az ültetésük előtt győződj meg arról, hogy az edények fagyállóak!

Ültess tavaszi hagymát a téli kertbe

Nincs is jobb, mint amikor az első tavaszi hagymák kidugják a kis fejüket a földből – ez már a közelgő meleg időt jelzi. A tavaszi virágzáshoz szeptemberben ültess virághagymákat – például nárciszokat, jácintokat; októberben liliomokat, novemberben pedig tulipánokat. Szinte bárhová elültetheted őket: ágyasokba, cserepekbe, cserjék alá, vagy a földbe. Ne feledd, hogy fontos a jó minőségű komposzt használata.

 

A nyári hagymák megóvása

A nyáron virágzó hagymák és a gumók kiszedése és helyes tárolása segít túlélni a telet, hogy jövőre újra kiültethetők legyenek. Tárolás előtt győződj meg arról, hogy teljesen megszáradtak, és ellenőrizd őket rendszeresen, a rothadó és sérült részeket távolítsd el.

 

Télen is kell gereblyézni!

Talán furcsán hangzik, azonban a gyep gereblyézése segít megszabadulni a mohától és az elhalt növényektől. Ez nem csak elősegíti a talaj szellőzését és vízelvezetését, de segít a fűnek abban, hogy a hidegebb hónapokban szilárd gyökeret eresszen.

 

Nincs téli kert kültéri bútorok nélkül!

Tárolás előtt tisztítsd meg a bútorokat, ha pedig kint hagyod őket, gondoskodj arról, hogy ne álljanak a füvön, mivel az extra nedvességet képez, és penész képződhet a felületükön. Egy vízhatlan lepedőt, vagy műanyag lapot egyszerűen alájuk csúsztathatsz. Fa bútorok esetén pedig a téli védőolaj használata szinte elengedhetetlen.

A téli kert kötelező darabja: a madáretető

A madáretető elhelyezésével megóvhatjuk a kertünket körülölelő madárvilágot, így a nyirkos tavaszi reggeleken az élénk csicsergésükre ébredhetünk.

A madáretető házi készítése egy igazán szórakoztató projekt, amit a gyerekek különösen élvezni fognak. Egyszerű fenyőtobozok és zsinórok felhasználásával már igazán hatékony madáretető készíthető.

  • A fenyőtoboz barázdáit kenjük be mogyoróvajjal, amit aztán hempergess meg madármagban. Zsineggel akaszd fel egy fára, és élvezd, ahogy a tollas barátaid élvezik a fehérjében gazdag rágcsálnivalót!

Ha azonban fedett madáretetőn gondolkozol, kínálatunkban számos kivitelezés közül válogathatsz! Továbbá sün házat is találsz!

Sikeres téliesítést és kellemes kerti időtöltést kívánunk!